Geld tips en trucs
Als je eenmaal een spaarrekening hebt geopend, zijn er een aantal zaken van belang. Hoeveel ga je sparen, ga je maandelijks een bedrag storten, wat zijn je spaardoelen en blijft er genoeg over voor je vaste lasten en normale privé uitgaven? Allemaal vragen waar je eigenlijk vooraf al een antwoord op zou moeten hebben, maar lang niet altijd wordt er aan gedacht. Daarom alle geldtips en geldtrucs op een rijtje op deze pagina.
- Spaar een niet te groot deel van je inkomsten. Bedenk dat je vaste lasten hebt en zelf ook nog wat geld wilt kunnen uitgeven. Zoveel mogelijk opsparen is lang niet altijd de beste keus.
- Zorg dat je spaargeld ook echt op een spaarrekening komt te staan. Laat dus geld wat je wilt sparen niet te lang op je betaalrekening staan maar boek het over of stort het op je spaarrekening. Hou je het geld zelf vast op een andere manier, dan loop je rente mis en dat is natuurlijk erg jammer.
- Veel mensen hebben op hun betaalrekening de mogelijkheid om rood te staat. Een dergelijk kredietlimiet is gevaarlijk, want als je in de min staat betaal je een enorm hoge rente. In zo'n geval kun je beter geld tijdelijk van je spaarrekening afhalen en op je betaalrekening zetten om deze aan te vullen. De rente die je krijgt over spaargeld is namelijk altijd lager dan de rente die je moet betalen voor het krediet. Dit is logisch, want een bank moet natuurlijk ook geld verdienen.
- Een laag inkomen? Geen reden om niet te sparen! Juist voor de lagere inkomensgroepen is het enorm van belang om te sparen, want juist deze mensen kunnen moeilijk onverwachte uitgaven opvangen. Sparen hoeft niet direct met grote bedragen, maar zet toch maandelijks een klein deel van je geld opzij. Je hebt hier in de toekomst alleen maar profijt van. Discipline is hierbij wel een belangrijke factor, want veel mensen zijn snel geneigd om voor luxieuze zaken geld van hun spaarrekening te halen. Hier is het vaak niet voor bedoeld.
- Maak van sparen je hobby. Al spaar je geen grote bedragen, het is altijd leuk om te zien dat geld meer waard wordt. Vele losse euro's maken samen een leuk bedrag waar je in de toekomst echt van kunt profiteren.
- Heb je geld een lange tijd niet nodig? Zet het dan vast tegen een vaste of flexibele rente. Voordeel hiervan is dat je rente over rente ontvangt. Stel dat je het eerste jaar 100 euro stort en de bank je 4% rente geeft. Na een jaar heb je dan dus 104 euro. Over deze 104 euro krijg je het jaar er op weer 4% rente, en je hebt dan dus al 108,16. Na 10 jaar heb je al 148 euro en na 20 jaar zelfs 219 euro. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het startbedrag.
- Geld langer wegzetten kan interessant zijn. Wil je nu geld wegzetten voor je oudedag (aanvulling pensioen)? Je kunt dat middels een verzekering doen, maar wij raden aan om het gewoon zelf in eigen hand te houden. Stel dat je nu 25 bent en je wilt het geld gaan gebruiken als je 65 wordt. Berekend naar 4% rente op jaarbasis heb je na 40 jaar 4,8 keer je inleg. Is de inleg 10.000 euro, dan heb je op je vijfenzestigste ineens 48.010 gespaard!
Spaarrekening informatie
- Rente op rente berekenen
- Tips & Trucs
- Depositogarantiestelsel
- Spaarrekening met hoge rente
- Sparen en de Belasting
- Belastingvrij sparen
- Sparen voor je kind
- Internet spaarrekening openen
- Kado bij spaarrekening
- Spaarrekeningen vergelijken
- Betaalrekening vs spaarrekening
- Soorten rekeningen
- Paypal rekening openen
- Wat is veel spaargeld?
- Veiligheid online bankieren
- Geld verdienen om te sparen
- Rood staan
- Kosten betaalverkeer